Followers

Sunday, August 7, 2011

Roh Di Bulan Ramadhan

Apabila tiba bulan Ramadhan, semua roh berkumpul di Luh Mahfuz memohon kepada Allah S.W.T untuk kembali ke bumi. Ada roh yang dibenarkan pulang ke bumi dan ada yang tidak dibenarkan. Roh yang dibenarkan pulang adalah kerana amalan baik mereka semasa hayat mereka ataupun ada penjamin-penjamin yang mendoakan mereka. Manakala roh-roh yang tidak dibenarkan pulang disebabkan kesalahan mereka semasa hayat mereka akan terus di penjara di Luh Mahfuz.

Apabila roh dibenarkan pulang, perkara pertama yang mereka lakukan adalah pergi ke tanah perkuburan untuk melihat jasad mereka. Kemudian mereka akan pergi ke rumah anak2 mereka, orang yang mendapat harta pusaka mereka dan ke rumah orang yang mendoakan mereka dengan harapan orang yang mereka lawati itu memberi hadiah untuk bekalan mereka. Perkara ini akan berlarutan sehinggala tibanya Hari Raya Aidilfitri. Pada saat ini mereka akan mengucapkan selamat tinggal kepada jasad dan pulang semula ke Luh Mahfuz dengan bekalan yang diberikan oleh mereka2 yang masih hidup.

Di sini diberitahu hikmah adanya alam kubur. Alam kubur membuktikan bahawa Allah itu Maha Penyayang. Orang yang melakukan kesalahan semasa hayatnya boleh dibantu dengan doa orang2 yang masih hidup. Alangkah bahagianya jika seseorang yang telah meninggal dunia masih mendapat bekalan dari orang-orang yang masih hidup.

Oleh itu wahai sahabatku, jangan biarkan orang-orang yang kita sayang, yang mengadap Allah terlebih dulu daripada kita sepi tanpa doa dan sedekah daripada kita. Sesungguhnya apabila mati seseorang anak adam itu, terputus ia semua hal kecuali 3 perkara iaitu doa anak2 yang soleh, ilmu yang bermanfaat dan sedekah amal jariah.

Artikel Dari : myMasjid

9 comments:

ifwat said...

betul tu, salah satu yg jadi bekalan untuk org yg dah pergi ni ialah doa dari keluarga yg tak putus2 :)

mrs.asrafovic said...

bile bce entry ni..teringat pd arwah adik yg brusia 8thun..dh 10thun brlalu...tp rse sperti semalam meninggalkn kami skeluarga..

nice entry..:)

Anonymous said...

nice entry.. =)

anamizu said...

semoga doa kita terus jd bekalan utk org2 tersayang yg DISANA..
aminn..

salam kenal dr cik ana :)

princess said...

amat menenyentuh hati

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

nice entri

tersentoh hati

myhatiku said...

nice sharing :)
ajal maut ditangan-NYA

AnNa FaRHaNa said...

nice sharing...teringat pada arwah atuk saya...thun ni raya kedua tanpa atuk..

khairul said...

terasa insaf